Sulesvegenroute en beklimming van de Preikestolen
Door: Marleen
Blijf op de hoogte en volg Maiko en Marleen
08 Juni 2012 | Noorwegen, Oslo
Vanuit Brokke draaien we de bergen in richting Suleskard. Nu rijden we door de Setesdal hoogvlakten, die vanaf begin mei weer begaanbaar is, omdat vanwege winterse omstandigheden de pas afgesloten wordt. We rijden door een soort maanlandschap van rotsen, mossen en half bevroren meren. Het poolgevoel is compleet wanneer we naast metershoge sneeuw rijden. Het is erg bijzonder, helaas is het bewolkt en regenachtig vandaag, maar toch een paar aardige foto’s.
De route vervolgt zich via Suleskard en het Oltedal naar het Sirdal. Een redelijk rechte weg langs enorme stompe bergen, waarop niets groeit dan enkel mos. Uit iedere bergspleet lijkt wel een watervalletje te komen die razendsnel naar de beneden gelegen rivier dendert. Ook over bolle rotsen loopt aan alle kanten water. Het is ondanks het sombere weer echt waanzinnig om te zien. De kracht en frisheid in dit dal! De route is lang vandaag en er zijn niet veel campings. We rijden door tot aan de camping bij de Preekstoel. Hiervoor moeten we, omdat we het fjorden gebied zijn ingereden nog even 20 min. overvaren bij Lauvvik. We hebben geluk, want zodra we de ferry oprijden vertrekt deze.
Na de lange reisdag van gister besluiten we zaterdag een rustdag te houden. Ook kunnen we ons mentaal voorbereiden op de monstertocht van morgen; de Preekstoel. Veel spirit krijgen we niet, want NL verliest met 1-0 van Denemarken. Leuk detail; de buren waren Deens en gehuld in dito shirt…
Op zondagochtend 10 juni staan we vroeg op om rond 9uur de tocht te beginnen. De Preekstoel is een wandeling met als doel het bereiken van het 604 meter boven het Lysefjord gelegen rotsplateau. De wandeling beslaat zo’n vijf uur en heeft aardig wat steile stukken in zich, waarvan het pad voert over enorme keien. We hebben geluk, want het weer vandaag is zeer helder dus we genieten van de mooie vergezichten. De wandeling is heftig, maar we slaan ons er goed doorheen. We lopen erg snel. Want we bereikten het plateau in 1 uur en drie kwartier. Het is echt een enorm massief gesteente, met een prachtig uitzicht over het fjord. Het is een plateau van zestien bij zestien meter en de wanden lopen loodrecht 604 meter naar beneden. Op je buik over de rand kijken maakt ons best een beetje huiverig. Ook maken we nog wat andere kiekjes als bewijs dat ook wij (net als iedere Noor traditiegetrouw ook!..) de Preikestolen bezocht hebben! We eten het meegebracht proviand dat goed smaakt na de inspanning en dit uitzicht. Maar…, de terugweg nog. Deze voert nagenoeg over hetzelfde pad. We zijn blij dat we vroeg vertrokken, want bij het plateau aangekomen waren we haast alleen en de tocht naar boven liepen we ook heel rustig. Op de terugweg lopen er een stuk meer mensen. Berg af gaat ook aardig en moe maar zeer voldaan keren we terug op de parkeerplaats.