28/3 – 29/3: Olhão (Algarve – P.) - Reisverslag uit Olhão, Portugal van Maiko en Marleen - WaarBenJij.nu 28/3 – 29/3: Olhão (Algarve – P.) - Reisverslag uit Olhão, Portugal van Maiko en Marleen - WaarBenJij.nu

28/3 – 29/3: Olhão (Algarve – P.)

Door: Maiko & Marleen

Blijf op de hoogte en volg Maiko en Marleen

29 Maart 2012 | Portugal, Olhão

Onderweg naar Tavira en het vissersdorpje Olhão

Vandaag vanaf camping door verschillende lagunes gereden. Na een kwartier rijden reden we de grens over met Portugal! Een nieuwe brug over de rivier leidde ons de Algarve in. De Algarve is 150 kilometer breed van oost naar west. De eerste stop was in het plaatsje Tavira. Een dorpje dat in de Middeleeuwen rijk werd van handel in gezouten vis, gedroogde vruchten en wijn. Na pestepidemieën en de aardbeving met daaropvolgende tsunami in 1755 werd deze welvaart verwoest. Door visserij op tonijn werd dit vanaf de 18e eeuw beter, maar sinds de tonijnen een andere route zwemmen, sinds jaren ’70, is er weinig welvaart door handel. Tegenwoordig moet je het er hebben van de cultuur. Het stadje is verdeeld door een rivier. We parkeerden de camper na wat gemanoeuvreer door kleine straatjes op een parkeerplaats en staken de rivier over via de oude brug. De eerste parkeerplaatsen in de straat die we binnen reden vonden we niet zo geschikt gezien het grote aantal Poolse nummerborden; blauw vlakje met ‘P’. De hoek om nog steeds!... Toen viel het kwartje;…Portugal=P!! haha!

Aan de andere kant lagen de culturele hoogtepunten; een plein, markthal, voormalige moskee, omgebouwd door christelijke kerk, oude burcht met een prachtige bloementuin vol ranonkels, bougainville en bloesem en een kerk; Igreja da Misericórdia; een, zoals bekend van de Algarve aan de buitenkant zeer sober, maar vanbinnen verrassend mooi. Het altaar was verguld en de staatsies aan de muur waren in wit blauwe tegels uitgevoerd. We werden onthaald door een mijnheer bij de ingang, die ons fel zwaaiend naar binnen jaagde. 3 minuten later gingen we weer naar buiten en hield hij zijn hand op… Toen vroeg hij ons een momentje; kregen we voor de fooi een boekenlegger uit het kaartenrek! Haha!

Het aardige is dat je voor een zeer redelijke prijs verse vis kunt eten. De lunch beviel ons goed; Maiko gefrituurde stukken vis en Marleen gegrilde bareel, makreel en dorade. Toen verder gereden richting camping. Een grote camping in Olhão. Morgen gaan we met het bus vanaf de camping een kijkje nemen in dit plaatsje. De temperatuur is vandaag behoorlijk opgelopen en we merken dat de zon behoorlijk steekt. Ook is er nog steeds een flinke wind en verwachten ze voor de komende week minder weer. We zullen zien!

Na 10 minuten te hebben gewacht op de bus zijn we maar naar het dorpje gaan lopen. Op de heenweg de weg langs het spoor en door de grote winkelstraat en terug via de boulevard, de vissershaven en het industrieterrein met alle visverwerkende bedrijven. Het dorpje Olhão is een vissersdorpje met flink wat winkels, twee grote markthallen en allerlei restaurants. Het komt niet over als een erg welvarend dorpje, de bebouwing is sober en/of vervallen en je ziet veel alcoholisten op straat of in de kroeg. Nadat we eerst wat rondgelopen hadden in het dorpje is Maiko bij de lokale barbier voor 6,50 € naar de kapper gegaan. Alles weer netjes op z’n Portugees. Natuurlijk konden we de verleiding niet weerstaan om ook hier weer verse vis van de grill te eten. We konden de verse vis bij het restaurantje gewoon aanwijzen en hij ging zo de grill op. Het was weer heerlijk. Op de terugweg nog een broodje en wat lekkernijen voor vanavond voor bij de koffie gekocht want na de grote portie vis van vanmiddag doen we vanavond maar rustig aan. Het weer is inderdaad omgeslagen. Het ziet er de hele dag uit alsof het gaat regenen, maar dat doet het niet. Hopelijk blijft het zo de komende dagen.

• 31 Maart 2012 - 12:39

Mirelle:

Heerlijk hoor! Geniet ervan. NIet teveel blijven eten en snoepen. Af en toe beweging is os ook goed. Dus mis die bus maar wat vaker.

HIer is het weer helaas wat minder dan vorige week. Vandaag hele dag in de sporthal gezeten. Alle kids deden mee aan de onderlinge gymwedstrijden. We gaan zo weer even naar de prijs uitreiking. Maar we hebben geen illusies hoor.
    San is druk met zijn projecten en ik ben druk met het overwegen van een nieuwe baan. Ik heb er eentje binnen mijn stichting aangeboden gekregen.Horen jullie wel als jullie in april weer terug zijn. Trouwens gelijk maar even een datum prikken?

Groetjes Mirelle

• 02 April 2012 - 08:23

Caroline:

Ha Maiko en Marleen,
    Leuk jullie verhalen te lezen. Fijn dat jullie zo genieten en ik geniet mee.

Groetjes Caroline

• 04 April 2012 - 12:08

"tante"Liesbeth,:

Alles weer gelezen heb de reis weer "n beetje meegemaakt.
    Hebben jullie al sardientjespate gegeten? Lijkt op pindakaas maar erg lekker! Groet.